sebenarnya ingin berkongsi resepi kuih seri muka. Maklumlah resepi-resepi kuih tradisional macam ni susah nak dapat. Lagipun tak ramai orang-orang muda sekarang yang tahu nak buat. Tapi 'kacang' je nak buat kuih ni..kacang-kacang pun macam mana ek? jom belajar..
Lapisan bawah
Bahan-bahan:
1/2 kg beras pulut yang telah direndam semalaman
1 biji kelapa yang telah diparut (ambil pati santannya dan simpan 1 cawan untuk lapisan atas)
Cara buat:
1. Kukus pulut hingga menjadi jernih
2. Masukkan santan dan garam sedikit
3. Kukus pulut sekali lagi hinga masak
4. Angkat pulut dari kukusan dan masukkan ke dalam loyang
5. Tekan pulut hingga padat
6. Biarkan seketika
Lapisan atas
Bahan-bahan:
1 cawan pati santan
2 senduk gula pasir
2 senduk tepung gandum
pewarna hijau
1 biji telur
2-3 helai daun pandan
Cara buat:
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan masukkan gula pasir
2. Gaul telur dan gula bersama daun pandan
untuk menghilangkan bau telur
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul bersama santan.
4. Titiskan beberapa titik pewarna hijau
5. Tapis acuan tepung tadi supaya tepung tidak bergumpal
6. Curahkan acuan yang telah siap ke atas pulut yang dah ditekan tadi
7. Kukus kuih guna api yang kecil
* untuk memastikan kuih anda telah masak, cucuk kuih dengan menggunakan garfu atau lidi yang bersih. Jika kuih tidak melekat pada lidi tadi bermaksud kuih telah masak.
Kuih seri muka anda siap sedia dihidang, SELAMAT MENCUBA!!
Pabila rakan-rakanku mula mengomen :)