Tuesday, January 13, 2009

doughnut gebu,sedap & tembam

Petang tadi dapat juga makan doughnut, Alhamdulillah...sedapnya ibu buat, tak pernah kurang pun rasa sedap tu sejak dari dulu hungga sekarang..ni yang nak tunjuk ni doughnut yang makan petang tadi, nenek pun puji, hehehe.
nenek asyik cakap gebu, sedap, tembam.. kelakar je..
tapi memang betul pun.. semua setuju, gebu, sedap and tembam..

seperti yang dijanjikan ni RESEPI nya..
* untuk adunan doh
4 cawan tepung gandum,
1 pek yis (jenama MAURIPAN, korang pakai jenama lain gerenti tak tembam)
2 sudu susu krimer pekat manis
1 senduk marjerin ( campur 2 sudu butter, petua untuk doughnut lebih gebu dan lembut)
1 biji telur
4 sudu besar gula pasir
2 cawan air suam (untuk larutkan gula & yis)

*cara adun
1. sebelum membuat doh, larutkan gula dan yis dalam air suam (biarkan yis naik, sementara yis naik bolehla adun bahan2 dalam langkah 2)
2. masukkan semua dalam 1 bekas(tepung gandum, telur, majerin & susu)
gaul hingga sebati
3. masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit hingga menjadi doh
4. uli doh hingga lembut
5. taburkan tepung gandum di atas dulang (utk elakkan donut dari melekat)
6. bentukkan donut ikut saiz yang anda mahu
7. apabila donut yang anda bentuk tadi dah naik, bolehla digoreng (guna api yang sederhana)
8. goreng hingga warnanya keemasan
9. biarkan hingga sejuk dulu donut yang dah digoreng, kemudian bolehla disalut dengan gula
icing ( nak save blender je gula pasir)

OK, SELAMAT MENCUBA...dan pastikan donut anda GEBU, SEDAP dan TEMBAM!!








Pabila rakan-rakanku mula mengomen :)