Wednesday, January 14, 2009

Roti Jala


hidangan enak untuk minum petang anda, cubalah resepi roti jala ini..

Bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
1 biji telur
garam
pewarna kuning
1 jag air
2 helai daun pandan

Cara buat:
1. Gaul semua bahan diatas dengan air sedikit demi sedikit
2. Kisar adunan supayamenjadi halus
3. Masukkan adunan dalam acuan roti jala
jika adunan lambat turun dari acuan bermaksud adunan anda pekat dan perlu tambah air. Jika adunan anda terlalu cepat turun bermaksud adunan tersebut cair dan perlu ditambah tepung.
4. Canai adunan menggunakan acuan roti jala
5. Letakkan sedikit minyak dalam mangkuk
6. Celup daun pandan ke dalam mangkuk yang berisi minyak dan sapu minyak tersebut ke atas kuali roti jala.
7. Hidang roti jala anda bersama kuah kari untuk dimakan







Jom bagi komen...